More* Chocolatier

If you try once, you'll be back... for More*!

Handcrafted Delights made in The Netherlands 
with Colombian *Fine* Cacao
and Chocolate Tastings.

KOM NU IN ACTIE
WACHT NIET LANGER
Welkom! Bienvenidos! Welkom!
Hello! My name is Liliana,
I am a Colombian chocolatier who has lived in The Netherlands since 2021.
I come from a beautiful land called Colombia, in the north of South America,
birthplace of Theobroma Cacao, the magical tree
that produces the raw material for your favorite treat:
CHOCOLATE.

I work with Colombian chocolate *Fine Cacao with Flavor and Aroma*,
which means really good chocolate!
>>> only less than 10% of the world's cacao has that label <<<
That's how I pay tribute to my origin: with taste, quality and love for what I do and so,
to be able to transfer quality of life and opportunities in my land.
Because in our reality, with good chocolate we can build a better future.

Curious to taste the magic?
Join me for a Chocolate Tasting, a delicious, immersive experience for all five senses.
Chocoladeproeverijen
Chocolate makes you happy, but what is chocolate?

Before becoming a chocolatier, Liliana was a teacher, so becoming a chocolate educator was a natural process.

Since 2016, she has been conducting tastings both online and in person, for corporate events and in open spaces.

The Tasting is an experience for the 5 senses, a story as full of good news as the Cacao Value Chain in Colombia, surrounded by delicious chocolates and good mood.
In the mood for FINE chocolate
My journey with chocolate began as a child, next to my mom (my favorite pastry chef!) 

Then, after graduating from Fine Arts, I encouraged my family to brand our homemade sweets 
in a small and beautiful Chocolatería Moré (2008, Medellín), 
and then in VILLA CACAO (2019, Villa de Leyva).

While searching for a chocolate school, I found Ecole Chocolat in 2011, 
and thanks to them, I learned more than just recipes.
I travelled with their Master Program to Belgium
and discovered that the most incredible cacao was right there, 
next to me, in Colombia!

Then and thanks to the Cacao Cluster from Antioquia, my region,
I had the privilege to work hand in hand with Chocolate Makers and Cacao Farmers
to develop our own chocolate
(winning first place in a contest at Chocoshow, our Colombian fair, in 2008)


Now, in The Netherlands
I continue this journey, to share 
Colombia's finest cacao and its beautiful story with you.

  • @lili_chocolatier / Colombia, 2020 

  • Almere Stad, Flevoland, Nederland

Dus, wat is *Fijne Cacao met Smaak en Aroma*?

De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) is een intergouvernementele organisatie die in 1973 werd opgericht onder auspiciën van de Verenigde Naties en opereert binnen het raamwerk van opeenvolgende Internationale Cacao-overeenkomsten.

"Fijne smaakcacao is cacao die wordt gekenmerkt door een complex sensorisch profiel, samengesteld uit goed uitgebalanceerde basiskenmerken met aromatische en smaaktonen; de complementaire kenmerken kunnen duidelijk worden waargenomen en geïdentificeerd in de expressie van de aroma's en smaken; het is het resultaat van de interactie tussen (a) een bepaalde genetische samenstelling, (b) gunstige groeiomstandigheden in een bepaalde omgeving/terroir, (c) specifieke plantagebeheertechnieken, (d) specifieke oogst- en naoogstpraktijken en (e) stabiele chemische en fysische samenstelling, en integriteit van de boon.”

Definition

En wat is chocolade?

De Fine Chocolate Industry Association (FCIA) is de enige organisatie die zich 100% richt op de ondersteuning van professionals in de fijne chocoladebranche.

"Chocolade is een levensmiddel gemaakt met geroosterde en geraffineerde cacaobonen met suiker en andere ingrediënten. In alle gevallen moet chocolade het vet van de cacao bevatten, ook wel cacaoboter genoemd. Als het bijvoorbeeld cacaopoeder bevat, maar geen cacaoboter ", het mag geen chocolade heten, maar met chocoladesmaak. Als het alleen cacaomassa bevat, maar geen suiker, zou het 100% cacao moeten heten in plaats van chocolade. Er zijn veel soorten chocolade en het kan vast of vloeibaar zijn, maar allemaal van hen delen een gemeenschappelijk principe: ze moeten het vet van de cacaoboon bevatten."

Definition